Článek

Jak se dům Alexandra Hamiltona přestěhoval

top-leaderboard-limit '>

Na téměř tři týdny na jaře roku 2008 si obyvatelé a kolemjdoucí poblíž Convent Avenue a 141. ulice v Harlemu natahovali krky, aby si mohli všimnout zvláštního pohledu. Dvoupodlažní žlutý dům původně postavený pro Alexandra Hamiltona, prvního ministra financí a budoucí Broadwayskou hudební senzaci, byl umístěn na 38 stop dlouhé konstrukci hromád betlémů, shimmi a ocelových nosníků.

Na místě od roku 1889 byl dům - který Hamilton nazval Grange po svém skotském dědečkovi, někdejším Lairdovi z Grange - předmětem debaty téměř století. Skrytý bytovým domem na pravé straně a kostelem na levé straně, byl dusen vývojem nemovitostí a zoufale potřeboval rozsáhlou rekonstrukci. K tomu by muselo být přemístěno. Před domem však trčela lodžie (stavba podobná verandě), což znemožňovalo přímý pohyb vpřed.

Aby bylo možné uvést dům do původního stavu, musela by služba národního parku účinně provést transplantaci bydlení a přemístit ji na vzdálenost 800 metrů do parku. Uvažovali, že to rozkrojí na polovinu nebo odříznou kousky, které by později mohli znovu dát dohromady. Ale návrh rodinné firmy, která se specializuje na stěhování domů, nabídl jiný přístup: Zvedli dům na zvedáky, zasunuli ho na ulici, vybavili koly a pak jej „zahnali“ za roh a pokles o 6 procent.

Byla by to delikátní práce, ale nebylo to, jako by Grange předtím nebyl v pohybu.

Wolfe House and Building Movers

co je nejšpinavější věc na světě

Přes veškerý historický význam přisuzovaný Grange, Hamilton neměl moc času si to užít. Postaven na tehdejším venkově architektem Johnem McCombem Jr., který také navrhl radnici, byl dům dokončen v roce 1802 a dlužil hodně svého designu samotnému Hamiltonovi. Dostatečně prostorný pro svých sedm dětí a knihovnu s 1000 knihami, to považoval za svůj ústup od politiky a nebezpečí žluté zimnice ve městě. Pryč z podnikání často zanechával pokyny pro svou manželku Elizu pro konkrétní zahradní úpravy.



Pouhé dva roky poté, co byl Grange dokončen, vyšel Hamilton ze dveří svého osudového duelu s Aaronem Burrem a už se nevrátil. Jeho vdova jej prodala v roce 1833.

V roce 1889 Grange blokoval rozšiřující se pouliční síť na Manhattanu. (Západní 143. ulice by byla postavenapřesit.) Pozemní developeři, kteří vlastnili nemovitost, ji darovali biskupskému kostelu sv. Lukáše, který se rozhodl budovu zachovat přesunutím o 250 stop na Convent Avenue. 'Bylo to provedeno staromódním způsobem,' říká Trini Radio Stephen Spaulding, ředitel Centra historické architektury, ochrany a inženýrství ve službě národního parku. 'Dali to na železniční zvedáky, použili dřevěná kola a táhli to s koňmi.'

Ačkoli byl Grange na svém novém místě v bezpečí před zničením, brzy se ocitl pod tlakem vývoje na obou stranách. Na pravé straně lemoval bytový dům postavený v roce 1910; kostel vlevo postavil verandu, která částečně zakrývala výhled z ulice. Bylo to dusivé místo, které znesnadňovalo potřebné renovace. Služba národního parku, která převzala odpovědnost za Grange, když se v roce 1962 stala Národním památníkem za podmínky, že by mohla být přemístěna, prošla řadou možností. 'Bylo diskutováno několik míst,' říká Spaulding. Grantova hrobka, národní památník na Riverside Drive a 122. ulici v New Yorku, byla jednou z možností.

Na počátku 90. let měla NPS na mysli jedno místo: park sv. Mikuláše, který se nacházel pouhých 50 metrů od Grange a byl vybaven úbočí stráně, které je ideální pro historickou nemovitost. Ale místní byli proti tomuto kroku; stěžovali si, že odstranění domu z jeho umístění vedle kostela by přispělo k plíseň v této oblasti opuštěním volného pozemku.

Zkomplikováním celé záležitosti byla představa federální vlády (prostřednictvím Park Service), která se s projektem dohodla na státní a městské byrokracii v New Yorku. 'To byl dlouhý proces,' říká Spaulding s odvoláním na nekonečné federální a státní předpisy, které musely být schváleny, aby se vytvořila cesta pro tento rušivý krok. Jakmile to bylo urovnáno, NPS musela podat nabídky od společností, které nabízejí různé přístupy k vykořenění budovy, která stála na dvojitém suterénním základu.

který je pohřben v kostele Nejsvětější Trojice

'V zásadě jsme měli tři možnosti,' říká Spaulding. 'Mohli bychom odstranit verandu kostela a poté ji rekonstruovat.' Mohli jsme rozebrat a přesunout hlavní sekce. Nebo bychom to mohli zvednout zvednutím. “

První dvě možnosti přinesly hlavní výhrady. Kamenná veranda v kostele byla křehká a potenciál poškození byl vysoký; postupné přesunutí domu se mohlo ukázat jako nebezpečné pro strukturální integritu Grange. S cílem zmírnit toto riziko přivedl dodavatel stavby, společnost Integrated Construction Enterprises, společnost Wolfe House & Building Movers, společnost na východním pobřeží, která se specializuje na metodické stěhování vícetonových budov.

Mike Brovont, odhadce Wolfe House, říká rozhlasu Trini Radio, že firma je jen „jednou z mála“, která zvládne projekty tohoto rozsahu. 'Existuje několik stovek lidí, kteří dokážou postavit dům a postavit ho na základ,' říká. 'Ale tenhle měl nějaké neobvyklé potřeby.'

Problémem byla kamenná veranda v kostele. 'A kvůli stromům jsme nemohli jít zezadu,' říká Brovont. Wolfův plán spočíval v řešení problému svisle, zvednutím domu ze základny 38 stop ve vzduchu, aby se odstranila překážka na verandě. 'Tímto způsobem bychom to mohli udržet neporušené.'

V období tří týdnů v květnu a červnu 2008 provedli zaměstnanci společnosti Wolfe strukturální levitaci. Grange - který váží zhruba 300 tun - byl vychován po etapách. Nejprve bylo třeba odstranit Grangeovu verandu, protože s ní nebylo možné počítat, že zůstane neporušená. Dále pracovníci vyvrtali otvory skrz odkrytý základ, aby instalovali ocelové nosníky, které by usnadnily zvedání. U oblastí pod malým kontaktem s paprsky byly zatlučeny podložky a bloky, aby se vytvořilo zarovnané spojení.

Jakmile byl dům zarámován pod nosníky, byly pod ně umístěny hydraulické zvedáky, které začaly tlačit dům nahoru. Když to dosáhlo 82 stop potřebných k vyčištění verandy, byly na podporu umístěny hromádky betlémů - myslím, že skladové palety připomínající několik obrovských věží Jenga, zatímco na ulici byla postavena další struktura betlémů. Válečky Hevi-Haul tlačené hydraulickými písty umožnily svinutí první sady ocelových nosníků na sousední rám, čímž dům postavili na novou konstrukci a od sousedních budov.

'V tu chvíli jsme otočili zvedáky, dokud se dům nevrátil dolů na hromádky, pak na panenky,' říká Brovont. Devět panáčků, které bylo možné ovládat na dálku, účinně proměnilo dům v mobilní dům se 72 koly. Byl čas jít na krátkou, velmi nejistou jízdu.

Wolfe House and Building Movers

7. června 2008 - pohyblivý den - se shromáždily desítky obyvatel, reportérů a demonstrantů, aby se zúčastnili vzácné události: historický orientační bod pohybující se po ulici. Dům by musel vydržet zatáčku i 6% sklon po ulici, které byly předem vyklizeny a připraveny. Vnitřní vzpěry bránily domu v nepřípustném stresu; míle řetězu přidala k nosníkům příčnou výztuhu. Za sebou následovalo těžké vysokozdvižné vozíky, které zajišťovaly brzdnou sílu pro případ, že by dům chtěl vyrazit dozadu.

'Nejrychleji to bylo pravděpodobně rychlostí pomalé chůze,' říká Brovont. 'Zavěsili jsme panenky společně s hadicemi hydraulické kapaliny a hodně jsme se zastavili, abychom zkontrolovali a ujistili se, že vše drží.' Bylo to na rovině jako tříkolka. “ S devíti panáky bylo možné dům otočit jakýmkoli směrem.

Dočasná silnice byla postavena tak, aby zatáčku. Asi za tři hodiny dorazil Grange do parku svatého Mikuláše a chvíli se zastavil, zatímco stavební dělníci dokončili svůj nový základ. Dům byl poté srolován na ocelové nosníky a trvale „zaparkován“. (Místo Convent Avenue nyní obsahuje zahradu a sochu Hamiltona.)

'Práce, o které jsem si myslel, že bude nejistá, byla nakonec nejjednodušší,' říká Spaulding o kolejových domovech. 'Byl jsem velmi ohromen [Wolfovými] dovednostmi.'

Tento krok byl předposlední fází projektu, který by nakonec byl projektem za 14,5 milionu dolarů. Pro příštích několik let NPS dohlížela na rozsáhlou obnovu Grange, která umožnila prosvítat její původní charakter. 'Bývalo to tak temné a ponuré,' říká Spaulding. 'Nyní můžete vidět všechny čtyři strany exteriéru a skutečně získat představu o tom, jak slavné to muselo být sedět na koruně Manhattanu.'

TheHamiltonmuzikál zjevně vedl k prudkému nárůstu cestovního ruchu pro skupinu Grange, která je veřejnosti přístupná na svém novém statickém místě. Pro Spaulding bylo vidět to v pohybu nezapomenutelnou jízdu. 'Geek ve mně, 8letý ve mně, opravdu miluje ty věci.'

za kolik se koupil manhattan