Článek

14 Obrovská fakta o tuleňech sloních

top-leaderboard-limit '>

Tito „mořští sloni“, extrémní potápěči a polygamní milenci, jsou jedni z nejpodivnějších mořských savců naživu - což už něco říká.

1. JSOU DVA SAMOSTATNÉ DRUHY ...

Zasáhněte jakoukoli pláž z Aljašky do Mexika a můžete narazit na tuleň sloní severní (Mirounga angustirostris) kolonie. Z těchto dvou druhů je tento menší v celkové velikosti - i když muži mají delší kmeny. Pozorovat tuleně jižního (Mirounga leonina), budete muset cestovat pod rovníkem.

proč se děti bezdůvodně smějí

2. ... A JEDEN TŘEBA VYCHÁZEL.

Masožravec masožravý masově kvůli velkému tuku produkujícímu ropu byl najednou blízko vyhynutí. Do roku 1892 mnozí předpokládali, že tento chudý druh navždy potichu zmizel.

Malé chovné kolonii se však podařilo vydržet. Odhadovalo se, že v roce 1910 bylo stále naživu asi 20 až 100 tuleňů severních. Všichni tito přeživší přebývali na ostrově Guadalupe nebo v jeho blízkosti u mexického pobřeží Baja California. Věci se pro tento druh začaly otáčet v roce 1922, kdy se ostrov stal biologickou rezervou a tuleni získali vládní ochranu. Od té doby celosvětová populace vzrostla až na 160 000 - všichni pocházejí z těchto zadržených ostrovů Guadalupe.

3. JIŽNÍ SLONOVÍ TĚSNĚNÍ JSOU OBROVSKÁ.

Tuleni, lachtani a mrože jsou souhrnně označováni jako ploutvonožci. Na rozdíl od většiny ostatních zaoceánských savců (jako jsou velryby a dugongové) nejsou tato zvířata plně vodní: Plazí se z vody, aby si odpočinuli, líhli, spářili se a chovali mláďata. Známých je 33 druhů ploutvonožců a absolutně největší je tuleň jižní. Od konce do konce mohou velcí jedinci dorůst do délky 20 stop a vážit až 8800 liber.

4. FENY MALES DWARF.

Vedle 4,5 tunového býka vypadají samice tuleňů jižních slonů nevkusně. Obecně platí, že muži jsou sedmkrát nebo osmkrát těžší než ženy a mohou být dvakrát tak dlouho. U tuleňů severních je situace podobná, ale méně extrémní. U tohoto druhu dosahují samci maxima asi 13 stop dlouhé a 4500 liber, zatímco nejnáročnější ženy jsou asi o 3000 liber lehčí a o 3 stopy kratší.



5. SLEDUJÍCÍ TĚSNĚNÍ MOHOU PONOČIT MÍLU NEBO VÍCE POD VLNAMI.

V roce 2012 mořští biologové sledovali pokrok severní samice, když sestupovala do úžasné hloubky 5788 stop pod povrchem. Tuleň sloní skvěle zadržuje dech a může zůstat ponořen až dvě hodiny rovně.

6. HLAVNĚ JÍ TEĎ.

Co přesně dělají sloní pečeti během těchto epických ponorů? Popadněte kalamáry. Vědci pitváním žaludků z mrtvých vzorků zjistili, že savci mají dietu na bázi chobotnice. Sloní tuleni také jedí ryby a korýši - i když méně často.

7. MUŽI MÁ MASIVNÍ, NAFUKOVACÍ VÝTLAČKY.

Nejnápadnějším rysem muže je samozřejmě něco, co ženám chybí - jmenovitě jeho baňatý nos, který má pytlovitý přívěsek známý jako proboscis. Rozšíření proboscis umožňuje sloní pečeti zesílit odfrknutí, zavrčení a hlasité bubnové vlnovce, které lze slyšet několik mil daleko.

8. RIVALS UZNÁVÁ HLASY KAŽDÉHO DALŠÍHO.

Hlavní funkcí proboscis je vydávat zvuky, které - v ideálním případě - odvracejí soupeřící muže a zastavují boje dříve, než začnou. Postupem času je zavedena mužská hierarchie - ale vypadá to, že býk nemůže vyšplhat příliš vysoko po žebříku, dokud nepodpoří několik hrozeb.

Po dobu čtyř let počínaje rokem 2009 provedl tým z Kalifornské univerzity v Santa Cruz experiment s některými tuleňmi slonovými. Vědci založili obchod na plážích ve státním parku Año Nuevo a zaznamenali varovná volání jednotlivých mužů, kteří do této oblasti chodili, a poté je vyslali přes reproduktor.

'Zajímalo nás, jaký typ informací je obsažen v vokalizacích produkovaných muži a jak se tyto informace používají během období rozmnožování,' říká postgraduální studentka Caroline Casey ve výše uvedeném videu. 'Zjistili jsme, že když jsme přehráli volání nejznámějšího dominantního soupeře zvířete, ve skutečnosti se vzdálil od reproduktoru.' Naopak vysílání grunty od podřízeného vyvolalo opačnou reakci. V této situaci, říká Casey, stejný muž „zaútočil nebo zavolal na mluvčího“.

Ale jak by reagoval býk z úplně jiné plemenné kolonie? Aby to zjistila, Casey a její kolegové navštívili shluk tuleňů slonů, který sídlil 300 mil na jih. Celkově tam neměly nahrávky týmu žádný účinek. 'Pouze tři z 20 mužů, kterým jsme provedli přehrávání, se vůbec přestěhovali,' říká Casey.

Vědci dospěli k závěru, že „ustoupit!“ pláč neznamená nic, pokud posluchač nerozpozná dotyčný hlas. Podle Caseyho „„ ​​Opravdu vědí, jak tyto hovory posoudit, pouze pokud měli předchozí interakce s [volajícími]. “

9. MOHOU ZACHOVAT VODU POUŽITÍ S KONCENTROVANOU PEE.

Na souši jsou tuleni sloni často bez pití po delší dobu. Aby se zabránilo dehydrataci, mohou jejich ledviny produkovat koncentrovanou moč, která obsahuje více odpadu a méně skutečné vody v každé kapce. Po několika pití se přepnou zpět na vylučování standardního močení.

10. ALPHA MALES JSOU PROLIFICKÍ CHOVATELÉ.

Nejdominantnější býk kolonie - známý také jako „pán harému“ - si pro sebe zaobírá mnoho svých žen. Poté víceméně zachovává výhradní reprodukční přístup téměř ke každému z nich - to znamená, dokud ho konkurent sesadí z trůnu.

Obrovský test otcovství tuleňů sloních odhalil, jak plodný může být harémový pán. Tato studie prováděná na Falklandských ostrovech zkoumala po dobu dvou let jednu velkou kolonii. Neuvěřitelných 90 procent zdokumentovaných mláďat bylo otcem dominantních mužů a mistři harému vyprodukovali až 125 potomků. Na druhé straně 72 procent podřízených mužů nebylo nikdy pozorováno páření - ani jednou. Tvrdý zlom.

11. Jejich mléko je neuvěřitelně vysoké v tuku.

Když rodí tuleň sloní, mléko, které vylučuje, je přibližně 12 procent tuku. O dva týdny později se toto číslo zvýší na více než 50 procent, což dává tekutině konzistenci podobnou pudinku. Pro srovnání, kravské mléko je pouze 3,5 procenta tuku.

12. V JEDNOM MĚSÍCI NORTHERN ELEPHANT SEAL PUPS ZPŮSOBILI ČTYŘICHTÍ SVÉ NARODENÍ.

Jakmile začne laktační proces, tato štěňata rychle rostou: za pouhých 30 dní průměrné štěně přejde z hmotnosti 75 až 300 liber.

13. UDĚLALI NĚKTERÉ HLASOVÁNÍ.

vPán prstenů: Společenstvo prstenu, vychrtlý, skřítci žijící v jeskyni Moria vydávají děsivý bitevní výkřik. Při vytváření svých výkřiků našel designér zvukových efektů David Farmer oceánský zdroj inspirace.

„[Hlavní zvuk podpisu pro ně byl ... štěňata tuleňů sloních,“ řekl v roce 2010. Farmář popisuje jedinečný hluk jako „pěkné vyčnívající volání“, které se pěkně hodí k dozvuku. „Scéna v dolech Morie v„ Bubnech v hlubině “je vzdálená od všech tuleňů slonů.“

Nejsou to jediné ploutvonožce v trilogii. Podle farmáře byli Urukští orkové se svalnatým oblečením hlasově založeni „na mořských lvech, zejména pro bolestivé reakce, s tygry a leopardy pro agresivnější útoky“.

14. DESTRUKTIVNÍ ELEFANTNÍ TĚSNĚNÍ V NOVÉM ZÉLANDU MILOVANÁ AUTA DO PORUCHY.

V Gisborne na Novém Zélandu bylo všechno klidné - dokud nepřijel Homer. Pojmenován po oblíbeném všemSimpsonoviHomer byl, podle vypravěče výše uvedeného videa, „pečeti slona dlouhého asi 14 stop (4500 liber), který rád přeměňuje zaparkovaná auta na boxovací pytle.“

Jeho vláda teroru začala v květnu 2000. Homer, zdánlivě bez provokace, vstal z hlubin a zaútočil na nejméně tři auta, několik přívěsů lodí, strom pothutukawa a koš. V tomto procesu se stal něčím menší celebritou a objevil se ve zpravodajství po celém světě. Později Homer prošel do nic netušící restaurace, udeřil do vnějšího transformátoru a jednou rukou srazil sílu zařízení.

proč bys neměl říkat žehnej

Jakkoli to může znít divně, mohlo to všechno být zločiny vášně. 'Homer má trochu problém,' řekl pro BBC Andy Bassett, člen novozélandského ministerstva ochrany. 'Ve skutečnosti ho přitahují automobily a jeho dvě tuny tření o auto jsou trochu na zub.' Doufáme, že vzlétne a vrátí se do subantarktické oblasti a zkusí hledat kamarádky tam dole. “

Homer se brzy rozloučil s Gisbornem, ale je třeba říci, že měšťané na něj nikdy nezapomenou.

Všechny obrázky jsou s laskavým svolením iStock