Článek

13 Furry Facts About Bobcats

top-leaderboard-limit '>

Elegantní a nenápadná tato severoamerická kočka je mimořádným lovcem a může prospívat v oblastech od Kanady po Mexiko. A ano, jejich potomkům se říká bobkittens.

1. BOBCATI JSOU TAK NÁZVOVÁNI, PROTOŽE JEJICH OCELŮ.

Bobcat obklopen trávou

iStock

Ačkoli mnoho kočkovitých šelem má dlouhé, klikaté ocasy, dospělý bobcat má v průměru jen 6 až 7 palců; slovorysje odkaz na tento podsaditý dodatek. (V holičství lingo se vlasy, které byly ostříhané krátce, někdy nazývají „bobbed“.) Jiná jména, kterými tato zvířata procházejí, zahrnují bobtailové kočky a divoké kočky - ale ani jedno z těchto jmen není obecně přijímáno, protože existuje plemeno domácí kočky zvané bobtail cat a kočka divoká je nyní obecně omezena na členy doményBos, nepříbuzný druh.

2. BOBCATS A KANADSKÝ LYNX JSOU SNADNO ŘÍKAT APARTMÁN…

Bobcat se usmívá do kamery

iStock

kolik stojí panenka gi joe

Zatímco bobcats jsou vlastně druh rysa (další přijatý název pro ně je rys bobek - více o tom za minutu), v Severní Americe je tento termín obecněji spojován s rysem kanadským. Na povrchu se tyto dva druhy velmi podobají. Koneckonců, obě jsou podobně proporcionální, středně velké kočky s podsaditým ocasem a špičatýma ušima. Přesto mezi nimi existují určité znatelné rozdíly.



Za prvé, kanadský rys je o něco větší, má delší končetiny a větší chodidla. Další klíčová odlišnost spočívá v srsti: Bobcati mají krátké, červenohnědé kabáty s dobře definovanými skvrnami, zatímco rysi jsou chlupatí, šedí a mají vybledlé skvrny. Pokud byste měli porovnat jejich zadní končetiny, všimli byste si, že bobcat má na ocase černé pruhy, zatímco ocas rysa vykazuje pouze pevnou černou špičku. Také rysí uši mají delší trsy.

Ale kde se tyto kočkovité šelmy skutečně od sebe odchylují, je v jejich preferencích životního stylu. Rys je kočka chladného počasí, která žije dále na sever a ve vyšších nadmořských výškách. Jejich zvětšené tlapky fungují jako sněžnice a umožňují těmto lovcům relativně snadno se věnovat hře jako zajíci na sněžnicích. Bobcati jsou naopak postaveni pro teplejší prostředí. Zatímco rysi se živí hlavně zajíci, bobcati mají pestřejší stravu a snadno budou lovit ptáky, drobné savce, plazy a jeleny. Zde je další pozoruhodná lahůdka: Bobcati bývají mnohem agresivnější - ve skutečnosti je někteří chovatelé zoo nazývají „spitfiry zvířecí říše“.

3.… ALE MOHOU HYBRIDIZOVAT.

Nemohl jsem

iStock

Kanadský rys se vyskytuje v celé své jmenovce a na Aljašce (stejně jako v Coloradu). Všestranní bobcati žijí z Winnipegu do centrálního Mexika. Příležitostně se kočkovité šelmy protínají v blízkosti hranic mezi Kanadou a dolními 48 státy. Někdy jsou tato setkání násilná, ale mohou být také milostná: Jelikož bobcats a rys patří do stejného rodu (který je matoucí pojmenovánRys), oba druhy jsou si velmi podobné na genetické úrovni. Za posledních 15 let se na severu USA objevila hrstka potvrzených hybridů. Predátoři se shodnou kombinací mají tendenci projevovat obecnou stavbu bobcatu a bodavější uši rysa. V souladu s tradicí dávat hybridním zvířatům nádherná jména portmanteaux jsou nyní tato zvířata známá jako blynx.

4. BOBCATS MÁ sklon lovit za úsvitu a soumraku.

Detail tváře bobcata obklopeného tmavým pozadím

iStock

Divoký bobcats loví většinu za špatných světelných podmínek. Zvířata se obvykle probudí tři hodiny před západem slunce a pak se kolem půlnoci vrátí spát; probudí se znovu zhruba hodinu před úsvitem. Brzy ráno se kočkovité šelmy vrátí do svého spánku a celý cyklus se opakuje. (Podle jedné studie upravují své plány podle lunárního cyklu.)

Bobcati jsou nejaktivnější během soumraku, kdy se potenciální cíle, jako jsou východní králíci divokého králíka, pasou [PDF]. V zimním období je však jídlo vzácnější, což u některých koček vede ke změně jejich harmonogramu: Během chladnějších měsíců bobcati v severních státech často upraví svůj spánkový režim tak, aby mohli trávit více času sledováním kořisti za bílého dne.

5. DOSPĚLÍ MOHOU ZPŮSOBIT ZVÍŘATA, KTERÁ VÁŽÍ NĚKTERÉ ČASY VÍCE NEŽ JI.

Bobcat stojí na skále a dívá se stranou

iStock

Plně dospělí bobcati mohou vážit až 33 liber. Většinou jedí králíky, ptáky, hlodavce a další docela malá stvoření. Kočky jsou však také extrémně zběhlí v zabíjení dospělých jelenů běloocasých. I když obecně loví kolouchy, je známo, že zabíjejí dospělé, které mohou vážit 250 liber nebo více. Aby zabil tak velkého býložravce, skočí mu bobcat na záda a kousne do krku.

6. BOBCATOVÉ BYLI ÚSPĚŠNĚ ZNOVU ZNOVU ZNOVU VYDÁNI NA NOVÝ JERSEY.

Opravdu rozkošný obrázek bobcatského kotěte, které interaguje se skunkem

iStock

Desetiletí lovu a odlesňování znamenala, že bobcati byli z New Jersey víceméně vyhubeni počátkem sedmdesátých let. V reakci na to státní divize pro ryby a divokou zvěř začala dovážet nově zachycené vzorky z Maine. V letech 1978 až 1982 bylo 24 z těchto nových anglických bobcatů propuštěno do severní části Garden State [PDF]. Zdá se, že se toto úsilí vyplatilo: Od roku 1990 se místní populace bobcat neustále rozrůstá, ačkoli zvířata jsou omezena hlavně na několik krajů v severním Jersey a na slavné borové lesy.

7. JEDEN BOBCAT BUDE ČASTO STRÁŽIT NĚKOLIK RŮZNÝCH DEN.

Bobcat vykukující z úkrytu ze skal pokrytých sněhem

iStock

Osamělí lovci od přírody si bobcati nárokují oblast pevniny, která může mít velikost od 1 do 18 čtverečních mil (v létě bývají menší a v zimě větší). Individuální bobcat obvykle označí své území škrábáním nebo vylučováním některých strategicky umístěných stromů. Ze dvou pohlaví se ženy chovají agresivněji k vetřelcům - zejména k jiným ženám.

Na svém domácím trávníku bude typický bobcat vytyčovat nejméně dva nebo tři různé úkryty. Nejčastěji se používá „natální“ doupě, které je často jeskynním nebo skalnatým jeskynním otvorem, který kočky naplňují mrtvými rostlinami pro podestýlku. Další příbytky jsou známé jako „pomocné“ doupata. Rozptýlené po celém území mohou mít podobu čehokoli, od keřů až po duté kmeny. Pro ženy jsou zvlášť užitečné přístřešky. Matka bobcats pravidelně přesouvá koťata z jednoho doupěte do druhého, což pomáhá házet predátory z vůně těch nejmenších.

8. BOBCATI JSOU VÝBORNÍ LEZCI.

Bobcat seděl na větvi stromu

iStock

Když jsou ohroženy větším masožravcem, tyto kočky obvykle zamíří do bezpečí nejbližšího stromu. Lezení mezi větvemi také dává bobcatům příležitost povečeřet na hnízdících ptácích tak často. Je také známo, že kočkovité šelmy se vrhají na neopatrné jeleny z převislých větví stromů.

9. RÁDI RYCHLE ZAJIŠŤUJÍ SVÉ ZABITÍ.

jak dostal grapefruit své jméno?
Bobcat sedí na kládě

iStock

Bobcati nemohou vždy pohltit své oběti na jednom sezení. Masožravci někdy používají špínu, sníh, listí nebo trávu k pohřbívání nespotřebovaných kusů obzvláště velkých mrtvol a budou se pravidelně vracet, aby vyhrabali zbytky. Toto chování je známé jako „ukládání do mezipaměti“ a praktikuje ho také severoamerický horský lev. Pohřbení mrtvoly bohužel nezaručuje, že ji neobjeví ani neobkusují ostatní masožravci. Havrani, kojoti, medvědi a výše zmínění horští lvi nebudou váhat zaútočit na podzemní úkryt bobcat, pokud se naskytne příležitost.

10. OKOLO NĚKTERÝCH MĚST, STÁVAJÍ SE SPOLEČNÝM POHLEDEM.

Bobcat sedí na cihlové zdi

iStock

čím je birminghamská alabama známá

„Máme kočky spící pod vozovkami [a] lovícími na golfových hřištích,“ řekla biologka Julie Golla ve videu pro službu Texas Parks and Wildlife. Během posledních několika let shromažďovala údaje o bobcatech - konkrétně o těch, které nyní sídlí v metropolitní oblasti Dallas-Fort Worth. Zde jejich populace neustále roste, zejména v předměstských čtvrtích. Daleko od Texasu se bobcati usadili také na okraji Denveru a Los Angeles. Zajímavé je, že to vypadá, že tento městský životní styl mění kočky na noční sovy. Výzkum prováděný v oblasti Los Angeles ukazuje, že místní bobcati jsou plně noční než jejich venkovští protějšky. Díky tomu je u kočkovitých šelem menší pravděpodobnost, že se setkají s lidmi. Kromě toho se bobcaty L.A. záměrně vyhýbají pěším stezkám v městských parcích.

11. NĚKTEŘÍ STAROVÍ LIDÉ MOHLI MÍT KOBTY BOBCATŮ JAKO PETS.

Rozkošná fotografie tří koťat bobcat visících na podivně tvarovaném dříví

iStock

V osmdesátých letech minulého století byly pod 2000 let starým hrobem v západním Illinois objeveny pozůstatky velmi mladého bobcata, které byly původně nesprávně klasifikovány jako štěně. Dotyčný pozemek byl součástí mnohem většího pohřebiště vytvořeného vesnicí sladěnou s Hopewellskou kulturou, rozšířenou skupinou příbuzných národů, kteří obvykle žili v malých izolovaných farmářských vesnicích. Tradičně, když někdo v komunitě Hopewell zemřel, zemřelý byl položen k odpočinku v mohyle. Zatímco pohřby psů jsou známy, byly ve vesnicích, ne v mohylách. Podle experta Hopewella Kennetha Farnswortha „někdo důležitý musel přesvědčit ostatní členy společnosti [aby kočku zakopali do mohyly]. Dal bych cokoli, abych věděl proč. “ Kolem těla byly roztroušeny korálky náhrdelníku, které mohly být v životě použity jako límec. Vzhledem k těmto vodítkům někteří odborníci spekulují, že zvíře bylo kdysi milovaným mazlíčkem.

12. JEJÍ PŘEDKEDI MIGROVALI Z EURASIE DO SEVERNÍ AMERIKY.

Zblízka obraz bobcat

iStock

Nejdříve známý členRysrod se vyvinul v Africe asi před 4 miliony let. Paleontologům známý jako rys Issiore, měl tento tvor podobu domácího kočky, než to dělají jeho moderní příbuzní, s laskavým svolením nyní vyhynulých kočičích kratších končetin a proporcionálně větší lebky. V průběhu doby se rys Issiore rozšířil na sever do Eurasie. Odtud překročil Beringovu úžinu a vstoupil do Severní Ameriky. Dnešní bobcati pocházejí z těchto kolonizátorů starého světa.

13. INVESTIVNÍ PYTHONY JSOU HLAVNÍM OHROŽENÍM BOBCATŮ FLORIDY.

Obrázek šupinatého zeleného krajta

iStock

Být lovcem nezaručuje, že vás zase nikdy nebude lovit. Sovy, lišky a kojoti pravidelně utíkají s koťaty bobcat. Kanibalismus je dalším velkým problémem těchto bezmocných kojenců, kteří jsou někdy spolknuti putujícími dospělými (obvykle muži), kteří patří k jejich vlastním druhům. Plně dospělí bobcati nemají mnoho přirozených predátorů, i když je známo, že lvi horští zabíjejí ty, kteří zasahují na jejich území.

V posledních letech se však krátký seznam masožravců, kteří jedí bobcaty, o jeden záznam prodloužil. Od roku 2000 epidemie barmských pythonů ztuhla Florida Everglades. Po celá desetiletí vypouštěli majitelé exotických mazlíčků stálý proud těchto asijských hadů do oblasti, kde se jim nyní daří. Pythony, které mohou vážit 200 liber, jsou dostatečně velké, aby spotřebovaly psy, jeleny a dokonce i aligátory. Možná není překvapením, že byl nalezen alespoň jeden euthanizovaný exemplář s mrtvolou bobcat v žaludku [PDF].

Pythons také pohltí zvířata, na kterých bobcats závisí na přežití, včetně králíků, mývalů a hlodavců. Není náhodou, že počet pozorování bobcatů v Everglades poklesl mezi lety 2003 a 2011 o 87,5 procenta.

Tento příběh původně vznikl v roce 2016.