Článek

13 Fascinující fakta o Pallasových kočkách

top-leaderboard-limit '>

Po celém světě se po pastvinách a stepích Střední Asie a Eurasie potuluje nepolapitelná - a rozkošná - divoká kočka zvaná Pallasova kočka (známá také jako manul). Seznamte se s chlupatým koťátkem s plochým obličejem, které se objevilo v memech a virálních videích a nedávno získalo vlastní přírodní rezervace v asijských pohoří Altaj.

1. Je pojmenována podle přírodovědce Petera Pallasa.

Německý přírodovědec Peter Pallas poprvé popsal chlupatou divokou kočku v roce 1776. Pojmenoval kočičkufelis manul, a domníval se, že to byl předchůdce perské kočky, kvůli jeho kulatému obličeji, luxusní srsti a podsaditému tělu. (Mýlil se.)

2. Jeho vědecký název znamená „ošklivý ušima“.

Později byl vědecký název kočky změněn zfelis manulnaManuál Otocolobus- od té doby ne úplně lichotivý přezdívkaOtocolobusje řečtina pro „ošklivé uši“.

vánoční příběh v kterém roce

3. Jeho neobvyklé uši se hodí.

Někteří mohou považovat Pallasovy kočičí uši za ošklivé, zatímco jiní si mohou myslet, že jsou rozkošná. Argumenty stranou, kulaté uši kočky - které sedí po stranách hlavy - jsou jedním z nejvýraznějších rysů kočky. Jak ve výše uvedeném videu vysvětluje Crystal DiMiceli, bývalý chovatel divokých zvířat v brooklynské zoo Prospect Park, nízko umístěné uši pomáhají kočce skrývat se - nehýbají se, aby odhalily polohu zvířete, když se skrývá nebo loví.

4. Má hustou, plyšovou srst.

Kabát kočky Pallas je jeho skutečnou korunní slávou. Je delší a hustší než kterýkoli jiný kabát patřící členoviFeliddruh (roste v zimě ještě těžší) a podsada na břiše je dvakrát tak dlouhá jako srst pokrývající zbytek těla. Stín se pohybuje od stříbřitě šedé během zimy po tmavší, červeně tónovaný odstín během teplejších měsíců. (Některé kočky jsou také červené, zejména ve střední Asii.) Jeho široká hlava je pruhovaná a skvrnitá s tmavými znaky a její huňatý ocas je pruhovaný pruhy a tmavou špičkou. Tato označení mají během léta tendenci vypadat tmavší.

5. Jeho srst se mísí se svým stanovištěm, které jej skrývá před predátory.

Pallasovy kočky žijí v oblastech od Pákistánu a severní Indie po střední Čínu, Mongolsko a jižní Rusko. PodleDivoké kočky světa, Luke Hunter, jeho tělo není přizpůsobeno sněhu, takže se drží na chladných, suchých stanovištích - zejména na travnatých nebo skalnatých plochách, které jej pomáhají zakrýt před predátory - v nadmořských výškách kolem 1500 až 17 000 stop. Zavalitá kočka není rychlý běžec, takže když cítí nebezpečí, zmrzne a přikrčí se a nehybně leží na zemi a její srst mu pomáhá splynout s okolím.

6. Pallasovy kočky nejsou tlusté - jsou jen chlupaté.

Pallasovy kočky obvykle váží méně než 12 liber a obvykle mají délku těla jen 2 stopy nebo méně - to znamená, že nejsou o moc větší než běžná domácí kočka. Díky jejich husté srsti se však zdají mnohem větší.



7. Jejich žáci jsou kulatí místo svislých.

Pallasovy kočky sdílejí jednu společnou vlastnost s většími divokými kočkami, jako jsou lvi a tygři: jejich oči. Jejich žáci jsou kulatí, zatímco žáci domácí kočky jsou svislí a mají štěrbinový tvar. Zajímá vás, proč mají některé kočky kulaté zorničky, zatímco jiné mají svislé? Studie z roku 2015, kterou provedli vědci z University of California, Berkeley zjistila, že tvary zornic zvířat mohou naznačovat jejich roli v potravinovém řetězci dravec / kořist. Analyzovali 214 druhů suchozemských zvířat (včetně koček) a zjistili, že druhy se svislými zorničkami mají tendenci být zálohovými predátory, kteří jsou aktivní jak ve dne, tak v noci. Naproti tomu druhy s kulatými žáky byly často „aktivními sekačkami“, což znamená, že pronásledují svou kořist. Také dravci, kteří jsou blíže k zemi, jako domácí kočky, byli náchylní k vertikálním zornicím, zatímco větší divoké kočky měly kulaté. Pallasovy kočky jsou malé a jsou to především lovci zálohy, takže porota stále není na tom, zda zjištění studie platí pro všechna stvoření.

8. Žijí většinou z piky.

iStock.com/Nikolai Vakhrushev

Pallasovy kočky jsou lovci zálohy a většinu času tráví lovem piky, malého savce a dalších tvorů, jako jsou pískomilové, hraboši, zajíci, veverky, ptáci a mladí sviště. Pika obvykle tvoří více než 50 procent stravy kočky.

9. Mohou být vzdáleně příbuzní s leopardí kočkou.

Peter Pallas si myslel, že zvíře souvisí s perskou kočkou. (Myslíme si, že to vypadá, že Maine Coon a Scottish Fold měli dítě a odstavili ho na steroidním mléce.) Odborníci však odhalili důkazy o tom, že nejbližší - ale stále docela vzdálená - kočka divoká může být leopardí kočka.

10. Nejsou to společenská zvířata.

Pallasova kočka je notoricky nepolapitelná a tráví většinu času skrýváním se v jeskyních, štěrbinách nebo opuštěných norách.

11. Nezdá se, že by se navzájem moc měli rádi.

iStock.com/eli77

Pallasovy kočky mohou být rozkošně načechrané, ale nejsou to nejsladší a nejpůvabnější stvoření na světě. Ve skutečnosti jsou velmi agresivní. Věcný případ: vKniha divokých koček,autoři Fiona a Mel Sunquistovi vyprávějí anekdotu poskytnutou Billem Swansonem, ředitelem výzkumu zvířat v zoo v Cincinnati. Zookeepers si myslel, že vrh novorozených Pallasových koček měl potíže s dýcháním, ale „když pozorně poslouchali, uvědomili si, že hluk, který slyší, je koťata vrčící a syčící na sebe - ještě než vůbec otevřeli oči!“

12. Jejich období páření je krátké.

Pallasovy kočky se páří mezi prosincem a březnem; ženy obvykle rodí mezi koncem března a květnem po březosti 66 až 75 dnů. Pallasovy kočky obvykle porodí tři nebo čtyři koťata, ale vrhy mohou mít někdy až osm koťat. Koťata se osamostatní o čtyři až pět měsíců, a když dosáhnou devíti až deseti měsíců, jsou dostatečně zralá na reprodukci.

13. Jsou klasifikovány jako „téměř ohrožené“.

Odhaduje se, že Pallasovy kočky mohou žít až šest let ve volné přírodě, ale kvůli predátorům a jiným nebezpečím bude jejich životnost pravděpodobně poloviční. V zajetí je známo, že přežili téměř 12 let.

V roce 2002 Mezinárodní unie pro ochranu přírody klasifikovala Pallasovu kočku jako „téměř ohroženou“ a tento status přetrvává dodnes. K jejich nízkému počtu přispívá mnoho faktorů, včetně zemědělských, zemědělských činností, těžby a otravy zaměřených na snižování populace pika a svišťů. Jsou také často zabíjeni v pastích určených pro vlky a lišky nebo pro domácí psy. A navzdory zákazům mezinárodního obchodování a právní ochraně v některých zemích jsou často loveni kvůli své srsti. (Kočičí tuk a orgány se také používají k výrobě tradičních léků.)

nahoru nahoru dolů dolů vlevo vlevo vlevo vpravo vpravo

Vědci nemají dostatek údajů pro odhad velikosti populace kočky Pallasovy, ale vzhledem k jejich nedostatku a mnoha hrozbám, kterým čelí, se odborníci domnívají, že jejich počet za posledních deset let poklesl o 10 až 15 procent. Abychom lépe pochopili - a chránili - zvíře, mezinárodní tým ochránců přírody nedávno zajistil dvanáctikilometrový pás země v přírodním parku Sailyugemsky, který leží v pohoří Altaj mezi Kazachstánem a Mongolskem, jako útočiště pro vzácnou kočku. Doufají, že tam budou sledovat jeho populaci, studovat jeho stanoviště a vybudovat databázi informací podrobně popisujících setkání s ním.

Další zdroj:
Divoké kočky světaLuke Hunter