Článek

11 věcí, které byste o sobi možná nevěděli

top-leaderboard-limit '>

Kromě jejich schopností tahat sáňky a diskriminace lidí s červenými nosy, co vlastně víš o sobích?


1. Sobi a karibu jsou totéž.

Historicky byly euroasijské soby a americký karibu považovány za různé druhy, ale ve skutečnosti jsou jedno a totéž:Rangifer tarandus. Existují dvě hlavní skupiny sobů, tundra a lesy, které se dělí podle typu stanoviště, ve kterém zvíře žije, nikoli podle jejich globálního umístění. Zvířata se dále dělí na devět až 13 poddruhů, podle toho, kdo klasifikaci provádí. Jeden poddruh, arktický sob ve východním Grónsku, vyhynul.

2. Sobi mají několik jmen.

Sobpochází ze staré norštinyčistý, což znamená „rohaté zvíře.“Karibůpochází z kanadské francouzštiny a je založen na slově Mi'kmaqkalibo, což znamená „pawer“ nebo „škrabadlo“, ve vztahu ke zvyku zvířete kopat ve sněhu potravu.

3. Santovi soby jsou nejpravděpodobnějšíR. tarandus platyrhynchus, poddruh ze Svalbardu.

pum_eva / iStock přes Getty Images


Báseň Clementa C. Moora „Návštěva svatého Mikuláše“ představila svět Santovým sobům a popisuje je jako „drobné“. Jediným sobem, který lze skutečně považovat za drobného, ​​je poddruh Špicberky, který váží asi o polovinu méně než většina poddruhů sobů a je alespoň o nohu kratší. To se může ukázat jako užitečné při přistání na střechách.

Kupodivu, tyhle chlapy téměř nikdy neuvidíte v zobrazeních Santu. Živé akční filmy obvykle využívají sobů v plné velikosti a animace obvykle kreslí stvoření jako kříženec běloocasého jelena a soba.



4. Není vždy snadné zjistit pohlaví soba.

U většiny druhů jelenů paroží roste pouze samec, ale u většiny sobů to neplatí. Ačkoli ženy v určitých populacích parohy nemají, mnoho jich má. V určitých obdobích roku můžete stále zjistit pohlaví soby kontrolou paroží. Je to proto, že muži v zimě nebo na jaře ztrácejí parohy, ale ženy se v létě zbavují svých.

proč vlasy rostou z krtků

5. Santův sob může, ale nemusí být žena.

Vzhledem k tomu, že soby svlékly parohy v různých obdobích roku na základě jejich pohlaví a věku, víme, že Santovy soby pravděpodobně nejsou starší samci, protože starší sobí samci ztratí v prosinci své parohy a vánoční sobi jsou vždy zobrazeni s jejich parohy. Svalbardské jelenice začínají v létě pěstovat parohy a nechávají si je po celý rok. To znamená, že Santovy sáně musí být buď taženy mladými soby, neustále nahrazovány, když začínají stárnout, nebo Santovy soby jsou samice.

6. Sobi byli původně spojeni se Santem prostřednictvím poezie.

Než Moore v roce 1823 napsal „Návštěvu svatého Mikuláše“ (také známou jako „Noc před Vánocemi“), o sobích ve spojení se Santa Clausem nikdo nepřemýšlel. Moore představil svět Dasherovi, Dancerovi, Prancerovi, Vixenovi, kometě, Cupidovi, Dunderovi a Blixemovi (poslední dva z nich se později změnili z holandštiny na němčinu a stali se Donnerem a Blitzenem). Zatímco prvních šest jmen má smysl v angličtině, poslední dvě v němčině znamenají „hrom“ a „blesk“.

Pokud jde o malého Rudolpha, nebyl představen, dokud spisovatel katalogu Robert L. May nenapsal pro svého zaměstnavatele Montgomeryho Warda v roce 1939 dětskou knihu nazvanou „Rudolph the Red-Nosed Sob“.

jak barví řeku v Chicagu zeleně

7. Sobi jsou jedinými savci, kteří vidí ultrafialové světlo.

Lidé mohou vidět světlo v rozsahu vlnových délek, od asi 700 nanometrů (v červeném spektru) do 400 nanometrů (ve fialovém spektru). Sob vidí světlo až 320 nanometrů v ultrafialovém (UV) rozsahu. Tato schopnost umožňuje sobům vidět věci v ledové bílé Arktidě, které by jim jinak chyběly - něco jako prohlížení záře bílého předmětu pod černým světlem. Věci jako bílá srst a moč jsou pro člověka obtížné, dokonce nemožné, vidět na sněhu, ale u sobů se projevují ve vysokém kontrastu.

8. Sob se vyvinul pro život v chladném a drsném prostředí.

Geoffrey Reynaud / iStock přes Getty Images

Život v tundře je těžký, ale sobi to mají díky svým úžasným evolučním vylepšením snadné. Jejich nosy jsou speciálně přizpůsobeny k ohřívání vzduchu, který dýchají, než se dostane do plic, a ke kondenzaci vody ve vzduchu, který udržuje jejich sliznice vlhké. Jejich kožešina zachycuje vzduch, což jim nejen pomáhá zajistit vynikající izolaci, ale také je udržuje ve vodě, což je důležité pro cestování přes mohutné řeky a jezera během migrace.

I jejich kopyta jsou zvláštní. V létě, když je země mokrá, jsou jejich podložky změkčené, což jim poskytuje extra přilnavost. V zimě se však podložky utahují a odhalují okraj kopyt, který slouží k zajištění trakce na kluzkém sněhu a ledu.

9. některé soby migrují na delší vzdálenosti než kterýkoli jiný suchozemský savec.

Několik populací severoamerických sobů cestuje až 3 100 mil za rok, což pokrývá kolem 23 mil za den. Při své nejvyšší rychlosti mohou tyto soby běžet 50 mph a plavat rychlostí 6,2 mph. Na jaře se velikost stáda může pohybovat od 50 000 do 500 000 jedinců, ale během zimy jsou skupiny mnohem menší, když sobi vstupují do období páření a konkurence mezi babkami se začíná rozdělovat na davy. Stejně jako mnoho stádových zvířat se i telata učí rychle chodit - za pouhých 90 minut od narození už může běžet sobí miminko.

10. Sobi hrají v domorodých kulturách důležitou roli.

Ve Skandinávii a Kanadě pomohl lov sobů udržet domorodé národy naživu, od mezolitu a neolitu až po moderní dobu. V Norsku je stále běžné najít jámy na odchyt sobů, vodící ploty a lukové opěrky z doby kamenné. A ve Skandinávii je sob stále oblíbeným masem prodávaným v obchodech s potravinami v čerstvé, konzervované a sušené formě. Téměř všechny orgány zvířete jsou jedlé a mnohé z nich jsou rozhodujícími přísadami tradičních pokrmů v této oblasti. V Severní Americe se Inuité spoléhají na karibu pro tradiční jídlo, oblečení, přístřeší a nástroje.

11. Sob žil dříve na jih.

Sobi nyní žijí výhradně v severních bodech zeměkoule, ale když byla Země chladnější a lidé byli menší hrozbou, jejich území bylo větší. Ve skutečnosti se soby v období pleistocénu pohybovaly až na jih jako Nevada, Tennessee a Španělsko. Jeho stanoviště se za posledních několik století značně zmenšilo. Poslední karibu v sousedících Spojených státech byl odstraněn do kanadského ochranářského šlechtitelského programu v roce 2019.

Pokud jde o to, jak se Santovým devíti sobům daří létat při tažení saní nesoucích dárky pro každé dítě na celém světě, věda to dosud nevyřešila.