Článek

10 věcí, které byste o medvědech Grizzlych možná nevěděli

top-leaderboard-limit '>

Ursusje známější pod neformálním výrazem medvěd grizzly. Tito masivní, hnědovlasí dravci mají pověst jednoho z nejpůsobivějších strojů na zabíjení přírody. Tito divocí savci, stojící až do výšky 8 stop a vážící 800 liber, uchvátili - a vyděsili - lidi po celá staletí. Udržujte si odstup a přečtěte si tato fakta o jejich lásce k žvýkání můr, požírání menších medvědů a polární zvědavosti.


1. JSOU SKUTEČNĚ PRETTY LIGHT EATERS.

Grizzlies - přesněji severoameričtí medvědi - jsou dostatečně silní, aby si mohli připravit jídlo z čehokoli, co mají rádi, včetně losů, losů a bizonů. Přes jejich pověst masožravých chutí se jejich strava skládá také z ořechů, bobulí, ovoce a listů. Budou dokonce jíst myši. Nenasytnost se nenasytí, dokud nezačnou vykazovat hyperfágii, připravující se na zimní hibernaci chumpingem dostatečného množství jídla, aby přibrala až tři libry denně.

2. POUŽÍVAJÍ „KPR“ K ZÍSKÁNÍ VAŠEHO POTRAVIN.

Dani Pozo, AFP / Getty Images

Více než 700 grizzly žije v Yellowstonském národním parku nebo v jeho blízkosti, což úředníky nutí neustále sledovat, jak mohou návštěvníci parku a medvědi pokojně koexistovat. Vzhledem k tomu, že medvědi, kteří se přehrabávají v nádobách na potraviny, mohou vést k nechtěným střetům, testuje Grizzly & Wolf Discovery Center v parku koše a chladiče, aby zjistili, zda jsou odolné vůči medvědům. (Nic není skutečně odolné proti medvědům.) Medvěd často použije „CPR“ nebo skočí na kanystr svými předními nohami, aby mu víčko vyskočilo. Kontejnery, které mohou trvat nejméně 60 minut před otevřením, mohou jejich výrobci inzerovat jako vhodné pro prostředí obývaná medvědy.


3. MOHOU STÚPAT STROMY.

Je to mýtus, že grizzly nemohou lézt na stromy. Ačkoli jejich váha a dlouhé drápy ztěžují lezení [PDF] a potřebují podporu rovnoměrně rozmístěných větví, mohou grizzly cestovat vertikálně, pokud se rozhodnou.

4. JÍJÍ DALŠÍ MEDVĚDI.



Jean-Francois Monier, AFP / Getty Images

Kromě toho, že jsou všežraví, lze grizzly také klasifikovat jako kanibaly. Byli spatřeni, jak jedí zdechliny černých medvědů v Kanadě. Úředníci národního parku Banff v Albertě, kterému říkají „svět medvěd-jed-medvěd“, uvedli, že grizzly jsou „oportunistické“ a více než ochotné pohltit černé medvědy - někdy jen o pětinu jejich velikosti - pokud to vyžaduje příležitost. A nejsou to jen černí medvědi: Jedna studie o stravovacích návycích medvědů publikovaná v roce 2017 zaznamenala 10letého muže, který jedl 6letou medvědku hnědou.

5. MILUJÍ MATKY.

Ačkoli grizzlies rádi jedí mnoho hmyzu, můry jsou v horní části nabídky. Vědci zjistili, že medvědi jsou ochotni vyšplhat se do alpských výšek v Montanském národním parku Glacier, aby si mohli pochutnat na létajících předkrmech. Grizzlies převrátí kameny a stráví až 14 hodin za den pohltením více než 40 000 můr.

halloweenské kostýmy pro starší dospělé

6. JEJICH PÁR BYDLIL NA BÍLÝCH DŮVODECH DOMŮ.

John Moore, Getty Images

Podle toho, co by bylo považováno za neuvážené rozhodnutí, se průzkumník Zebulon Pike rozhodl v roce 1807 obdarovat svého přítele prezidenta Thomase Jeffersona dvěma medvíďaty grizzly. znovu daroval mláďata provozovateli muzea Charlesi Willsonu Pealovi. Je smutné, že jeden z nich byl zastřelen poté, co byl příliš agresivní s Pealeovou rodinou.

7. MOHOU BÝT RYCHLEJŠÍ NEŽ USA BOLT.

Medvědi, které vidíme v beletrii nebo lenošení ve volné přírodě, mají tendenci vypadat těžkopádně a pomalu, jako by to činila většina čehokoli o hmotnosti téměř půl tuny. Ale v pozemním závodě by i olympijští vítězové byli na konci. Grizzlies může údajně běžet rychlostí 35 mil za hodinu a udržovat rychlost až 28 mil za hodinu na dvě míle, rychlejší než krok Usaina Bolta 27,78 mil za hodinu (který dokáže vydržet jen několik sekund).

8. PÁŘÍ SE S POLAROVÝMI MEDVĚDY.

Scott Olson, Getty Images

V částech Aljašky a Kanady, kde se sbíhají grizzly a lední medvědi, se někdy vyskytují vzácná pozorování toho, co pozorovatelé nazývají „grolar bear“ nebo „pizzlies“. S velkými hlavami a světlou srstí jsou hybridním superbearem pocházejícím z mezidruhového páření. Typicky jsou to samci grizzly, kteří se potulují na těchto územích a hledají ženské lední medvědy, s nimiž se mohou uklidnit. Vědci se domnívají, že změna klimatu je jedním z důvodů, proč se tito dva scházejí.

9. Vědí, jak zakrýt jejich stopy.

Pokud jde o intelekt, grizzly nemusí mít stejnou reklamu jako ptáci a velryby, ale stále jsou docela chytří. Medvědi si pamatují hotspoty na jídlo, i když je to již 10 let od jejich poslední návštěvy oblasti; někteří byli pozorováni zakrývající stopy nebo se zakrývat kameny a stromy, aby se vyhnuli odhalení lovci.

10. EŠTE NEJSOU Z DŘEVA.

Karen Bleier, AFP / Getty Images

Po 42 let okupovali grizzlies v Yellowstone seznam ohrožených druhů. To skončilo v roce 2017, kdy US Fish and Wildlife Service prohlásila, že nárůst počtu - ze 150 v 70. letech na více než 700 dnes - znamená, že úsilí o zachování bylo úspěšné. Celkově ale populace grizzly stále bojuje: Méně než 2000 jich zůstává v dolních 48 státech, což je méně než 50 000 před dvěma stoletími.